Unieke schrijftraining op de Veluwe
0610032622
rick@joutekst.nl

9 tips om foutloos te schrijven

Wil jij foutloos schrijven, dan moet ik je helaas teleurstellen. Gaat niet gebeuren. Niemand schrijft altijd foutloos. Maar je kunt de perfectie wel benaderen. Verstandig, want taalfouten zijn slordig en onprofessioneel. Met deze tips kom je een heel eind.

(1) Neem je tijd. Haast is de grote vijand. Begin op tijd met schrijven en laat je tekst een nachtje sudderen als stoofvlees in de pan. De volgende dag haal je er ongetwijfeld fouten uit die je gisteren niet zag.

(2) Laat je spellingscontrole meekijken. Die is er niet voor niets. Maar let op: niet alles waar een rode streep onder staat is fout. En niet alle fouten krijgen een rode streep. Gebruik dus je spellingscontrole als hulpmiddel, maar blijf zelf alert.

(3) Zit je niet in de bus of de trein? Lees je tekst dan hardop. Je haalt er niet alleen taalfouten mee uit, je merkt ook of je tekst wel lekker loopt. Of zinnen niet te lang zijn bijvoorbeeld. Deze tip mag je ook toepassen als je wel in de bus of de trein zit, maar irritant voor anderen is het wel.

(4) Vraag Google om hulp. Twijfel je hoe je een woord schrijft? Zoek dat woord dan op. Belangrijk is natuurlijk wel om een betrouwbare bron te kiezen. Iemand op het forum van Bokt.nl kan namelijk ook een foutje maken. Kies liever een taalwebsite.

(5) Kies het juiste moment. Als je de hele dag al achter je beeldscherm hebt gezeten, ben je minder fris en lees je sneller over fouten heen. Zit de vijf in de klok en is het einde van de werkdag in zicht? Dan is dat waarschijnlijk geen goed moment om je tekst nog even na te lezen. Zorg voor fitte ogen, die helpen je het best.

(6) Print je tekst uit. Veel mensen lezen prettiger vanaf papier dan vanaf een beeldscherm. Denk wel even aan het milieu voordat je deze tekst print. Een paar seconden is voldoende. Of plant er een boom voor terug. Goed bezig!

(7) Laat iemand anders jouw tekst lezen. Vooral als het een tekst is die je zelf geschreven hebt, want vaak zie je je eigen fouten over het hoofd. Bovendien zien vier ogen meer dan twee. Ben je alleen? Loop dan even naar de buren. ‘Ha buurvrouw, gekke vraag misschien, maar wil je mijn tekst lezen?’

(8) Ga boeken lezen. Daar heb je op korte termijn niets aan, maar van lezen ga je zelf wel beter schrijven. Zeg dus je Netflix-abonnement op en lees ’s avonds een goed boek. Net zo spannend en veel leerzamer.

(9) Lees je tekst achterstevoren. En dat bedoel ik precies zoals ik het zeg. Dus begin bij het laatste woord en lees dan terug. Omdat de woorden dan voor je brein in een onlogische volgorde staan, lees je ieder woord afzonderlijk. Gouden tip, maar je moet wel tijd hebben…