AI

Jouw maatje ChatGPT is de ideale eindredacteur voor jouw tekst. Gebruik bijvoorbeeld de prompt hieronder. Of pas hem naar eigen smaak aan.

Goedemorgen maatje, ik heb een opdracht voor je.

Ik stuur je zo een tekst en ik wil dat jij je gedraagt als een professionele eindredacteur. Dus ik geef je de tekst en jij doet het volgende:

Controleer de tekst op spelfouten, grammaticale fouten en interpunctiefouten. Verbeter spelfouten waar je ze tegenkomt.

Geef aan waar overbodige woorden of zinnen staan. Denk ook aan overbodige opvulwoorden en bijvoeglijke naamwoorden. Geef ook punten voor verbetering.

Kijk of de tekst niet te wollig of te langdradig is. Hij moet to-the-point zijn. Corrigeer de tekst eventueel zodat het beknopter en directer wordt.

De tekst moet actief geschreven zijn. Voorkom dus passief taalgebruik en overbodige hulpwerkwoorden.

Gebruik alleen makkelijke woorden (B1-niveau) en geen jargon.

Let op dat zinnen niet te lang worden. Gebruik dus zo min mogelijk komma’s. Zinnen mogen niet langer zijn dan 15 woorden.

Maak de tekst ook klantgerichter. Dus niet te vaak woorden als ‘wij’, ‘we’ of ‘ons’ gebruiken. Gebruik in ieder geval vaker ‘u’ dan ‘wij’.

Het eindproduct moet prettig zijn om te lezen en de indruk wekken dat het geschreven is door iemand met verstand van zaken.

Zorg ervoor dat je tijdens het redigeren zo min mogelijk verandert aan de toon en stijl van de oorspronkelijke tekst. De stijl moet vlot zijn.

Presenteer het resultaat in paragrafen met #Headings, ##H2, ###H3, + bullet points, + sub-bullet points.

Oh ja, voordat je de gecorrigeerde versie laat zien, wil ik eerst een analyse van je. Vertel me zo uitgebreid mogelijk wat je aangepast hebt en waarom. Het is essentieel dat ik de veranderingen goed begrijp.