B&B – 14 december 2023

Iris is 57, heeft een B&B in Griekenland en haar lievelingskleur is blauw. Ze vindt zichzelf lijken op Donna van Mamma Mia en ze zoekt haar eigen Piers Brosman, niet te verwarren met die acteur uit Mamma Mia: Pierce Brosnan. Piers moet goed bij haar passen. Hij moet een beetje actief zijn, want Donna is een doener. Een gezelschapsmens. Verder is het wel handig dat zijn lievelingskleur blauw is. Zo niet, dan gaat Piers een vervelende tijd tegemoet.

Robert Jan is ook 57 en is verliefd geworden op het land waar het altijd kutweer is. Schotland is namelijk zoals ons land afgelopen maand. Alleen dan keer twaalf. Dus dames, voordat je straalverliefd wordt op RJ’s donkerbruine whisky-stem: vergeet je paraplu niet. Robert Jan is traditioneel, een buitenman, koorbal en een ouwe kakker. Maar er is ook goed nieuws: saai wordt het nooit. Zegt ie. Behalve als ie uit jagen is. Of vissen. Zoek het dan maar uit in regenachtig Schotland met je boek.

In Spanje ging Art op bezoek bij de 63-jarige Albert. En ik weet eigenlijk niet zo goed waar ik moet beginnen. Deze eigenzinnige man heeft een kasteel met 57 kamers, 2 zwembaden, 2 restaurants, 95 man personeel, 3000 kleine soldaatjes en een mancave met meer elpees dan Gerard Ekdom. Oh ja, bijna vergeten: hij heeft twee dochters van 5 en 7. Die hadden hij en zijn vrouw wat laat gemaakt omdat ze vergeten waren om kinderen te maken. Sommige mensen vergeten het zout of de huissleutels. Albert en zijn ex vergaten kinderen te maken. Kan gebeuren. Verder danst Albert precies hetzelfde als Walter. Maar ook dat kan gebeuren.

Aan de Costa van Spanje runt de 35-jarige surfdude Mike met zijn vader een jetski-verhuurbedrijf. Mike is in Spanje geboren en wil na 2,5 jaar Tinderen wel eens een blijvertje in zijn bed. Iemand met wie hij films kan kijken en popcorn kan maken. En ze moet ook van honden houden, want Carlos springt er zo tussen. Mike had in het verleden alleen maar relaties met Spaanse dames, maar vindt Nederlandse dames veel makkelijker, want die zeuren nooit. Ik had hier nog een regel achter staan, maar die moest ik weghalen van mijn vrouw.

Arno is 46 en heeft in Frankrijk ongeveer net zo’n huisje als Leendert. Arno houdt van klussen en is daarom druk bezig om zijn gastenverblijf te voorzien van raampjes met kippengaas. Gewoon omdat hij dat kan. Hij zoekt een man die fit en gezond is, dus alle snotneuzen en rugpatiënten kunnen thuisblijven. Daarnaast moet zijn toekomstige partner humor hebben en twee rechterhanden. Dan kunnen ze samen klussen en ondertussen grapjes maken. Dat wordt een dolle boel daar in Frankrijk.

Anja woont in Bitches, maar is verder best aardig. Ze groet iedere ochtend de vogels en de eekhoorns. De eekhoorns zwaaien dan terug met hun staarten. Echt waar. En ik geloof dat. Ik begroet iedere ochtend ons konijn en hij geeft me dan altijd een high five. Alles kan, als je er zelf maar in gelooft. Anja is 70, maar voelt zich nog topfit omdat ze elke dag meedoet met Nederland in Beweging. Ze heeft ontzettend zin om te zoenen. Daarom zoekt ze een man die een tikje ondeugend is. En ook omdat ze nu alleen maar Nederlands kan praten tegen de twee katten. De eekhoorns spreken Frans.

In Hongarije woont de 59-jarige Roland. Hij is verliefd geworden op het land. Kan gebeuren. Roland woont niet in een huis, maar in een wijnkelder. Het is een beetje ongezellig donker en als ie moet poepen, gaat hij met de poepstoel buiten in de gras zitten. Ik weet niet of Roland veel brieven krijgt, maar aan de andere kant: er is overal een markt voor. Roland is drie keer getrouwd geweest, want alles heeft zijn tijd. Net als een auto. Met zijn vierde vrouw verwacht hij wel langer te kunnen doen. Gaat vast lukken Roolieboy, als je de kleine en grote beurten maar tijdig uitvoert.

In Italië zit de 61-jarige Kim Holland. Ze voelt zich Nederlands, maar als ze slecht over Italië praten, wordt ze boos. Kim is al zes jaar alleen en mist een maatje waar ze altijd op kan rekenen. En dat moet wel een Nederlander zijn, want Italiaanse mannen accepteren geen zelfstandige vrouwen. Verder mist ze ook een bladhark, want haar hele gazon ligt vol blad.

Suzanne is 58 en werkt op de nudistencamping van haar zus. En zo’n nudistencamping is interessant, hè Art. Potverdorie wat is dat interessant. Art wilde weten of de mannen die komen hun kleren wel aan mochten houden. Art wilde ook weten of Suzanne in haar blootje kookt. En Art wilde heel graag weten wanneer de gasten in de zomer in hun nakie zijn en wanneer niet. Gelukkig legde Suzanne het geduldig uit: als je op een klerencamping je zwemkleding aan hebt, loop je hier in je nakie. Dus je mag wel met je blote kont een ijsje halen, maar als je ’s avonds coq au vin komt eten, moet het bifi-worstje even in de broek.

Ook in Frankrijk: de 64-jarige Tijz. Een excentrieke kunstenaar met een woonkamer van malle pietje. Hij heeft een camping in het centrum van niets en geniet van de rust, de vogels en zijn eigen gemaakte ontmoetplein. Hij mist de vraag: “heb je trek in koffie” en de opmerking: “je moet je scheren”. Ik ben alleen zo bang dat alle vrouwen die reageren nu een filmpje maken dat begint met: “Lieve Tijz, heb je trek ik koffie? Ik kom graag bij jou langs in Frankrijk om samen een bakkie met je te doen.”

De exoot van dit seizoen luistert niet meer naar de naam Martijn, maar naar Mirjam. Ze is 52 en heeft in Zuid-Afrika en lodge waar je u tegen zegt. Vier tenten en geen hekken dus de Big Five kan zomaar binnenlopen. Kijk, da’s nog eens andere koek dan zwaaiende eekhoorns en golden retrievers die op bed springen. Als je pech hebt, word je bij Mirjam ’s ochtends gewoon wakker met een buffel in je bed. Je moet ervan houden.

Zo. Dat waren ze alle 11. RTL heeft weer een mooi blik paradijsvogels opengetrokken als je het mij vraagt. Volgende zomer zien we er acht van terug. Graag tot dan!

Over de auteur

Rick Evers

Rick Evers

Trainer, tekstschrijver en communicatieadviseur

Meer over Rick
Rick Evers

Rick Evers

Trainer, tekstschrijver en communicatieadviseur

Meer over Rick

Wie noemt zijn nieuwsbrief nou Nieuwsbrief?

Da’s toch veel te saai? Schrijf je daarom in voor ‘Trips & Tiks’. Mijn maandelijkse nieuwsbr… ehh, mailtje. Als je die gelezen hebt ben je a) wijzer en heb je b) gelachen. Nou, kom op met dat e- mailadres.